Šah

Šah

U natjecanju sudjeluju mješovite ekipe koje se sastoje od 3 igrača i 2 igračica, sveukupno 5 šahista, uz mogućnost dodavanja najviše 2 rezerve. Na natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji igraju svi igrači i igračice svih ekipa. Natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji se ne uzima u obzir za konačni plasman.

Sistem natjecanja je da svaka ekipa igra protiv druge ekipe – dvokružno (tj. dva puta), a raspored utakmice će se rasporediti po Bergerovom sustavu.

Igra traje 10 minuta + 5 sekundi/potez po igraču za cijelu partiju, a igra se po pravilu FIDE za ubrzani šah.

U pojedinačnoj konkurenciji se igra zajednički turnir tj. dječaci i djevojčice skupa. U slučaju da je prijavljeno manje od 10 igrača i igračica igrat će se po Bergerovom sustavu (svatko sa svakim), a u slučaju da je prijavljeno više od 10 igrača igrat će se po švicarskom sustavu u 9 krugova s kompjuterskim parovanjem. Tempo igre je 3 minute + 2 sekunde/potez po igraču za cijelu partiju, a igra se prema FIDE pravilima za brzopotezni šah.

Svaka ekipa mora imati kapetana koji ekipu predstavlja na natjecanju te je on dužan predati popis sastava ekipe, koji se ne mijenja.

Kriteriji za određivanje ukupnog plasmana u kategoriji ekipa: meč bodovi (2 boda za pobjedu, 1 bod za neriješen rezultat i 0 bodova za poraz), ukupni pojedinačni bodovi (odnosno ukupan broj osvojenih bodova pojedinačnih partija svih susreta), rezultat međusobnog susreta, a ako je i to izjednačeno, odlučuje ždrijeb.

Kriteriji za određivanje plasmana u konkurenciji pojedinaca: Bergerov sustav i švicarski sustav.