Povijest

Povijest

 

Igre prijateljstva sportska je manifestacija koja svake godine od 2003. skuplja mlade sportaše uzrasta do 16 godina. Prvi put su skupile mlade igrače 2003. godine u Gospiću, čiji su pokretači bili Sportski savez Unsko – sanskog kantona i Savez sportova Ličko – senjske županije. Cilj im je bio zbližavanje mladih s prostora zahvaćenih ratom. Na prvim Igrama su sudjelovali natjecatelji iz Unsko – sanskog kantona, Ličko – senjske županije, Splitsko – dalmatinske županije i .

Tijekom godina izmjenjivali su se sudionici, pa su umjesto Splitsko – dalmatinske županije došli sudionici iz Dolenjske regije. 2005. godine pridružuje se i regija Šopron – Fertod iz Mađarske, a 2013. zamjenjuje ih Koruška regija iz Republike Austrije. Kasnije se projektu pridružuje i Primorsko – goranska županija, a od ove godine i Furlanija Julijska Krajina iz Italije.

Do sada su se Igre održavale po različitim gradovima kao što su Novo Mesto, Bihać, Klagenfurt, Gospić, Karlobag, a ove godine će se održati u Rijeci.

Na kraju Igara zbrajaju se bodovi natjecanja i proglašava sveukupni pobjednik. Tako su natjecatelji iz Dolenjske regije skupili sveukupno sedam pobjeda i to 2005., 2009., 2010., 2011. i 2013. godine. 2015. godine na 7. Igrama prijateljstva pobjedu je pokupio Unsko – sanski kanton, a 2016. i 2017. godine Primorsko – goranska županija.