O Igrama

O Igrama

Sportska manifestacija „Igre prijateljstva“ međunarodni je projekt koji je nastao 2003. godine čiji su pokretači bili Sportski savez Unsko – sanskog kantona i Savez sportova Ličko – senjske županije. U početku, cilj manifestacije je bilo zbližavanje mladih s prostora regija i država zahvaćenih ratnim stradanjima, borba protiv droge, alkohola i ostalih ovisnosti, razvoj dobrosusjedskih odnosa, razvoj olimpizma i tolerancije te razvoj natjecateljskog športa. Tijekom godina putem sportskih igara stvarao se pozitivni natjecateljski duh te stavljao naglasak na socijalizaciju i međusobno druženje mladih te upoznavanje različitih kultura i običaja.

 

 

Kasnije su se projektu pridružili sportaši iz Dolenjske regije iz Slovenije. Od 2005. do 2012. na Igrama je sudjelovala i regija Šopron–Fertod iz Mađarske, a od 2013. do 2016. godine Koruška regija iz Republike Austrije. Primorsko – goranska županija priključila se projektu 2016. godine.

 

 

Na igrama nastupaju mladi sportaši do 16 godina, djevojčice i dječaci natječu se u košarci (M/Ž), rukometu (M/Ž), šahu, stolnom tenisu i malom nogometu (M), a domaćin igara može uključiti još jedan sport. 2017. godine to je bila odbojka (M/Ž).

 

 

„Igre prijateljstva“ održavaju se svake godine u drugoj regiji, u mjesecu rujnu, a program manifestacije traje tri dana. Okvirni program obuhvaća okupljanje sudionika te svečano otvaranje prvog dana, nakon kojeg slijedi natjecateljski dan te ceremonija zatvaranja Igara. Posljednji dan domaćin organizira izlet kojim se dijelom predstavlja regija domaćina.

 

 

Igre prijateljstva ove godine će se održat u periodu od 31. kolovoza do 2. rujna u Primorsko—goranskoj županiji. Nastupit će oko 400 sportaša iz četiri regije. Domaćin Igara dužan je osigurati smještaj i prehranu za sve sudionike te organizirati natjecanja u navedenim sportovima. Sportaši će biti smješteni u studentskom naselju na Trsatu (Kampus), a natjecanje će koristit sportske objekte grada Rijeke i Rijeci bliskih lokalnih samouprava.

 

 

Igre prijateljstva imaju svoja programska pravila i natjecateljske propozicije, a njima rukovodi Skupština Igara prijateljstva koju čine po tri predstavnika svake regije. Njih imenuje Sportska zajednica nadležan za sport u regiji.

 

 

Dosadašnje Igre provođene su sa ciljem okupljanja mladih sportaša, promocije olimpizma i olimpijskih ideala, tolerancije, razvoja natjecateljskog sporta i razvoja dobrih međuljudskih odnosa. Ovim načelom vođeni, organizatori nastoje širiti spomenute ideje i ciljeve na ostale regije i državne zainteresirane za provedbu ovog projekta.